Posted on

Vad kostar det att anlita flyttfirmor?

Att flytta brukar skapa en hel del kostnader med dubbelhyra, flytthjälp och flyttstädning. Utöver det behöver ofta nya möbler och inredning köpas in. Det kan alltså finnas en fördel att göra en budget och räkna på de olika kostnaderna. Vad flyttfirmor kostar att anlitas kan däremot variera rejält beroende på vilket behov man har. För att få en korrekt offert behöver man därför se över sitt behov.

Varifrån ska du flytta?

När du begär offert från flyttfirmor kommer du sannolikt få svara på frågor kring den nuvarande bostaden. Det tar ju betydligt längre tid om du bor fyra trappor upp och bostaden inte har hiss mot om du bor på bottenplan med ingång direkt mot gatan där lastbilen kan stå.

Tips – Hör med flyttföretaget om priset blir lägre om du bär ut samtliga flyttlådor och annat som ska flyttas från lägenheten och till exempelvis till parkeringsplatsen. Därmed behöver de inte lägga lika mycket tid på att bära allt i trapporna.

Var ska du flytta?

Det andra som påverkar priset är hur lång flytten är. Är det bara några kilometer eller ett par mil inom staden brukar det inte skilja många kronor. Är det istället till en stad 25 mil bort uppstår självklart större kostnad för själva transporten.

Tips – Du betalar per timme och per ”flyttgubbe” som anlitas. Om inte hela flytten får plats i en lastbil kanske du kan köra resten med släpvagn. Visserligen har de flesta flyttfirmor flera lastbilar som kan användas men varje lastbil skapar en stor kostnad.

Vad ska flyttas?

Är det enbart flyttkartonger, stolar, bord och annat som vanligtvis finns i en bostad tillkommer ingen extra kostnad. Men har du ett kassaskåp, ett piano eller annat som är ovanligt stort eller tungt kan det tillkomma extrakostnader hos  flyttfirma inom Göteborg. Det finns till och med flyttfirmor som specialiserat sig på att genomföra tunga lyft. Men det handlar då om extremt tunga och svåra lyft vilket mycket sällan behöver ske hos privatpersoner.

Tips – Gå igenom hela bostaden och kolla noga om det är tunga eller stora saker som ska flyttas. I annat fall är risken stor att slutpriset för flytthjälpen blir större än du tänkt från början.

Ska du ha mer hjälp än bara flytt?

Vill du enbart ha hjälp med flytten eller även ha hjälp med andra tjänster? Flyttfirmor har ofta ytterligare tjänster än bara flytt. Det kan exempelvis handla om att de kan packa ihop allt i flyttlådor eller genomföra flyttstädning när flytten är klar. Detta kostar självklart extra.

Tips – Gör så mycket du kan själv för att därigenom hålla nere priset.